Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lievä lihavuus ei välttämättä lyhennä elinikää

Lievä lihavuus ei välttämättä lyhennä elinikää

Tuoreen tutkimuksen perusteella vähäinen lihavuus ei lisää kuolleisuutta samalla tavoin kuin huomattavampi liikalihavuus. Lievästi ylipainoiset saattavat jopa elää keskimäärin hieman pitempään kuin normaalipainoiset.

Yhdysvaltalaisessa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes 2,9 miljoonan henkilön terveystietoihin, jotka kerättiin 97 eri tutkimuksesta.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella lievästi lihavien riski kuolla tutkimusten seuranta-aikojen kuluessa oli noin kuusi prosenttia pienempi kuin normaalipainoisten. Lihavuus alkoi lisätä kuolleisuutta vasta, kun painoindeksi oli yli 35, mikä tarkoittaa esimerkiksi 170-senttiselle vähintään sadan kilon painoa ja 180-senttiselle vähintään 113 kiloa. Näin runsas lihavuus liittyi 29 prosenttia suurempaan riskiin kuolla seurannan aikana.

Tulokset eivät kumoa laajaa tutkimusnäyttöä, jonka mukaan ylipaino lisää monien sairauksien kuten diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että liikakilojen vakavimmat haitat saa vasta, kun ylipainoa on runsaasti.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:71–82)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555137#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje