Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus yleistä ennen dementiaa

Masennus yleistä ennen dementiaa

Iäkkäät masennuspotilaat sairastavat tavallista useammin dementiaa tai lievempää muistin ja kognitiivisten toimintojen heikentymää. He ovat myös muita alttiimpia sairastumaan dementiaan, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Masennusta potevilla yli 65-vuotiailla oli tutkimuksen alkaessa dementiadiagnoosi kaksi kertaa todennäköisemmin ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin masennuksen suhteen terveillä samanikäisillä.

Riski sairastua dementiaan tutkimuksen seuranta-ajan kuluessa oli sekin suurempi masennusta potevilla etenkin, jos heillä oli todettu kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä jo aiemmin. Masennus liittyi lähinnä verisuoniperäisten dementioiden riskiin, tulokset osoittivat.

Koska masennus liittyi kongitiivisten toimintojen heikentymään ja dementiaan, mutta seurannan aikana suurensi vain dementian riskiä, monien iäkkäiden masennus todennäköisesti puhkeaa vähitellen muistin ja mielentoimintojen heikentyessä kohti dementiaa.

Tutkimus julkaistiin Archives of Neurology -lehdessä. Siihen osallistui 2 200 kotonaan asuvaa yli 65-vuotiasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Neurology 2012;DOI:10.1001/jamaneurol.2013.603)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1542838#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje