Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kuidun diabeteshyödyt osin riippuvaisia geeneistä

Kuidun diabeteshyödyt osin riippuvaisia geeneistä

Runsaasti kuituja ravinnostaan saavat välttyvät muita helpommin aikuistyypin diabetekselta, mutta kaikki eivät tätä hyötyä saa geeniensä takia.

Tieto perustuu tutkimukseen, jossa ravintokuitujen ja diabeteksen yhteyttä selvitettiin 3 200 naisen ja 2 300 miehen avulla.

Seurannan aikana aikuistyypin diabetes ja siihen johtava glukoosiaineenvaihdunnan heikkeneminen olivat harvinaisempia runsaasti kuitua ruoastaan saavilla, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Tämä havaittiin etenkin miehillä, mutta jossain määrin myös naisilla.

Tulokset kuitenkin muuttuivat, kun tutkijat ottivat huomioon diabetekseen liitetyn TCF7L2-geenin ja sen eri ilmenemismuodot. Tällöin kuituun liitetty suojavaikutus havaittiin vain miehillä, jotka eivät kantaneet diabetekselle altistavia geenimuotoja. Osallistujat olivat 35–56-vuotiaita, ja heitä seurattiin 8–10 vuoden ajan.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat havainnot viittaavat siihen, että osa ruokavalion terveyshyödyistä voi jäädä saamatta henkilöille, joiden perimä altistaa esimerkiksi diabetekselle. On silti todennäköistä, että hekin hyötyvät liikunnasta ja muista elintavoista, jotka pienentävät monien sairauksien riskiä. Ravintokuitujen hyödyt eivät myöskään rajoitu diabetekseen, vaan kuitupitoinen ruokavalio on liitetty myös pienempään sydän- ja verisuonitautien vaaraan ja muun muassa suolistosyöpäriskin pienenemiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;10.3945/ajcn.112.045583)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/12/10/ajcn.112.045583.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje