Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikakilot altistavat nuoret munuaissairaudelle

Liikakilot altistavat nuoret munuaissairaudelle

Ylipainoiset ja liikalihavat nuoret ovat suurentuneessa riskissä sairastua vakavaan munuaissairauteen myöhemmin elämässään, tuore israelilaistutkimus osoittaa. Lihavuuden välttäminen ja vähentäminen voisivatkin säästää monet tältä elämää rajoittavalta sairaudelta.

Tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla lähes 1,2 miljoonaa 17-vuotiasta, joille oli tehty kattava terveystarkastus vuosina 1967–1997. Seuraavien 25 vuoden aikana heistä vajaat 900 sairastui loppuvaiheen munuaissairauteen.

Kun tutkijat jakoivat sairastuneet ryhmiin heidän painoindeksinsä perusteella, 17-vuotiaana ylipainoiset olivat sairastuneet munuaissairauteen huomattavasti todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Tutkijat laskivat, että yhden vuoden aikana sadastatuhannesta ylipainoisesta keskimäärin 6 ja huomattavan lihavasta keskimäärin 13 sairastui vakavaan munuaissairauteen. Normaalipainoisiin verrattuna tämä tarkoitti 3–7 kertaa suurempaa sairastumisriskiä. Riski koski tavallista ja diabetekseen liittyvää munuaissairautta.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;172:1644–1650)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1387591

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje