Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Digoksiini voi olla vaaraksi eteisvärinäpotilaalle

Digoksiini voi olla vaaraksi eteisvärinäpotilaalle

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat saavat usein digoksiini-lääkettä, koska se auttaa hallitsemaan sydämen sykettä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan osalle potilaista se saattaa kuitenkin olla hengenvaarallinen lääke.

Digoksiini on aiemminkin yhdistetty eteisvärinäpotilaiden kuolleisuuteen, mutta tutkijoille on jäänyt epäselväksi johtuuko yhteys itse lääkkeestä, vai lääkettä käyttävien potilaiden muista sairauksista. European Heart Journalin julkaisema tutkimus viittaa siihen, että riski liittyy juuri digoksiiniin.

Tulosten perusteella digoksiinin käyttö liittyi suurentuneeseen riskiin menehtyä sydämen rytmihäiriöön ja muihin sydän- ja verisuonitautioireisiin, mutta myös kokonaiskuolleisuus oli digoksiinia saaneilla suurempaa kuin muilla lääkkeillä hoidetuilla eteisvärinäpotilailla.

Yhteydet havaittiin riippumatta siitä sairastivatko digoksiinia saaneet potilaat sydämen vajaatoimintaa, mikä viittaa vaikutuksen selittyvän digoksiinilääkityksellä eikä sillä, että potilaat olisivat olleet muilla lääkkeillä hoidettuja sairaampia. Myöskään sukupuoli ei vaikuttanut tuloksiin.

Havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä tarpeeksi luotettavina, jotta digoksiinin käyttöä eteisvärinäpotilaiden hoidossa tulisi harkita tarkoin.

Tutkimus perustuu AFFIRM-tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yli 4 000 potilaan terveystiedoista. Seitsemän potilasta kymmenestä sai digoksiinia jossain vaiheessa tutkimusta.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012;DOI:10.1093/eurheartj/ehs.348)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2012/11/14/eurheartj.ehs348.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje