Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivotärähdys vaikuttaa lapsen aivoihin vielä oireiden laannuttua

Aivotärähdys vaikuttaa lapsen aivoihin vielä oireiden laannuttua

Aivotärähdyksen aiheuttamat aivomuutokset voivat säilyä lasten aivoissa vielä kuukausia loukkaantumisen jälkeen, vaikka varsinaiset oireet olisivat lakanneet jo kauan aikaisemmin. Muutokset ovat suurempia kuin aikuisilla havaittavat, mutta vielä ei tiedetä ovatko ne haitaksi lapsille.

Journal of Neurosciencessa julkaistut tulokset perustuvat viidentoista 10–17-vuotiaan aivokuvauksiin ja kognitiivisiin testeihin, jotka tehtiin muutama viikko aivotärähdyksen jälkeen sekä uudelleen neljä kuukautta tärähdyksestä. Tuloksia verrattiin viidentoista terveen samanikäisen kuvaustuloksiin.

Ensimmäisissä tutkimuksissa aivotärähdyksen saaneilla havaittiin lieviä kognitiivisia oireita sekä muutoksia aivojen valkeassa aineessa. Muutaman kuukauden päästä tehdyissä tutkimuksissa varsinaiset oireet olivat kuitenkin kadonneet, mutta aivomuutokset olivat yhä tallella.

Lasten aivomuutokset olivat laajempia kuin aikuisilla aivotärähdyspotilailla, mikä tutkijoiden mukaan viittaa aivotärähdysten olevan pahempia lapsille. Seuraavaksi olisi selvitettävä parantuvatko muutokset vai jäävätkö ne pysyviksi, ja vaikuttavatko muutokset lapsen myöhempään kehitykseen.

Aikaisemman tutkimuksen perusteella lievät kognitiiviset oireet kuten unohtelu ja keskittymisvaikeudet voivat joillain lapsilla näkyä jopa vuoden aivotärähdyksen jälkeen etenkin, jos aivotärähdys johti tajuttomuuteen ja aivomuutoksiin. Lasten aivotärähdyksiin tulisi siksi suhtautua vakavasti.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neuroscience -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neuroscience 2012)
http://www.jneurosci.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje