Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonot työolot saavat löhöämään vapaa-ajalla

Huonot työolot saavat löhöämään vapaa-ajalla

Tuoreen tutkimuksen mukaan työolot voivat vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen harrastaa liikuntaa vapaa-ajallaan. Liikunta jää vähälle etenkin niillä, joilla on vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työnsä sisältöön ja työtapoihin.

Verrattuna helppoa ja omassa kontrollissa olevaa työtä tekeviin tulokset osoittivat työntekijöiden harrastavan liikuntaa noin neljänneksen epätodennäköisemmin, jos he tekivät työtä joka oli vaativaa, mutta jonka sisältöön ja tekotapaan heillä oli vain vähän valtaa. Sama havaittiin silloinkin, kun työ oli työntekijän mielestä helppoa, mutta vaikutusmahdollisuudet vähäiset. Olennaista vaikuttaisikin olevan juuri vaikutusmahdollisuuksien puuttuminen.

Huonoiksi koetuissa työpaikoissa työskentelevät myös todennäköisemmin vähensivät liikkumista vapaa-ajallaan, vaikka olisivat harrastaneet liikuntaa tutkimuksen alkaessa, tulokset osoittivat.

Tutkijat arvelevat, että huonot työolot rasittavat ja passivoivat työntekijöitä, jolloin he eivät jaksa tai halua liikkua vapaa-ajallaan. Osittain yhteys voi tosin selittyä myös persoonallisuuseroilla, joiden takia erilaiset ihmiset hakeutuvat erilaisiin töihin.

Yli 170 000 työntekijän aineistoon perustuvat tulokset julkaistiin tieteellisessä American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;176:1078-1089)
http://aje.oxfordjournals.org/content/176/12/1078.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje