Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antibiootit tehottomia yskän hoidossa

Antibiootit tehottomia yskän hoidossa

Pitkään jatkuva yskä ja alahengitystien tulehdukset eivät parane yhtään nopeammin amoksisilliini -antibiooteilla kuin ilman hoitoa, tuore tutkimus vahvistaa. Näin ollen valtaosa alahengitysteiden tulehduksiin määrättävistä antibioottikuureista on turhia.

Havainto on merkittävä, sillä pitkittynyt yskä ja alahengitystien tulehdukset ovat yksi yleisimmistä antibioottikuureilla hoidettavista vaivoista. Tutkimus on myös suurin aiheesta tehty satunnaistettu ja lumekontrolloitu tutkimus.

Tutkijat selvittivät amoksisilliinin tehoa satunnaistamalla 2 000 alahengitystien tulehdusta potevaa aikuista viikon mittaiselle amoksisilliinikuurille tai lumelääkitykseen. Potilailla ei epäilty keuhkokuumetta.

Kun potilaiden oireita verrattiin lääkitysten jälkeen, oireiden kestossa ja vakavuudessa havaittiin vain pieniä eroja riippumatta potilaan iästä. Antibioottiryhmäläisille kehittyi jonkin verran enemmän uusia oireita ja oireet olivat hieman vakavampia. Yhden potilaan oireiden estäminen edellytti kuitenkin kolmenkymmenen potilaan lääkitsemistä, joten merkittävä osa potilaista altistui antibioottien haittavaikutuksille saamatta lääkkeistä hyötyä.

Tulokset ovat vahva viittaus amoksisilliinikuurien tehottomuudesta suurelle osalle lieviä alahengitystien tulehduksia potevista, mutta on silti todennäköistä, että pieni osa potilaista hyötyy lääkityksistä. Tutkijat toivovatkin löytävänsä nykyistä parempia keinoja tunnistaa nämä potilaat, jotta turhat antibioottikuurit saataisiin karsittua.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S1473-3099(12)70300-6)
http://www.thelancet.com/journals/lancetid/article/PIIS1473-3099(12)70300-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje