Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hapenpuute yhteydessä lapsen ADHD-riskiin

Hapenpuute yhteydessä lapsen ADHD-riskiin

Ennen syntymäänsä hapenpuutteesta kärsineet lapset saattavat olla muita alttiimpia ADHD-tarkkaavaisuushäiriölle. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto voi auttaa tunnistamaan tarkkaavaisuushäiriöt nykyistä varhaisemmin.

Tulosten perusteella ADHD-riski oli suurentunut etenkin, jos lapsella oli vastasyntyneen hengitysoireyhtymä, syntymänaikainen hapenpuute tai hänen äitinsä oli kärsinyt pre-eklampsiasta eli raskausmyrkytyksestä. Syntymähapenpuutteeseen liittyi 26 prosenttia suurempi, vastasyntyneen hengitysoireyhtymään 46 prosenttia suurempi ja pre-eklampsiaan 34 prosenttia suurempi ADHD-riski, kun vertailukohtana olivat lapset, jotka eivät olleet kokeneet hapenpuutetta. Yhteys oli voimakkain ennenaikaisesti syntyneillä.

Yhdysvaltalaisten havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että eri syistä johtuva hapenpuute voi vaikuttaa sikiön kehitykseen tavalla, joka altistaa ADHD:lle. Hapenpuutteen tiedetään pahimmillaan aiheuttavan rakenteellisia vaurioita sikiön aivoihin, mutta lievemmistä toiminnallisista häiriöistä on ollut vähemmän näyttöä.

Tutkijat selvittivät hapenpuutteen ja ADHD:n yhteyttä käymällä läpi 82 000 viisivuotiaan lapsen terveysrekisteritiedot. Tulokset julkaistiin Pediatrics-tiedelehdessä.

Suomessa ADHD on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Suurella osalla lapsista oireet jatkuvat aikuisena, jolloin noin 2–3 sadasta täyttää vielä ADHD:n kriteerit. Aikuisilla ADHD jää helposti diagnosoimatta.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;doi:10.1542/peds.2012-1725)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/12/05/peds.2012-1725.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje