Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Silmäsairaudet yleistyneet Yhdysvalloissa

Silmäsairaudet yleistyneet Yhdysvalloissa

Entistä useampi yhdysvaltalainen kärsii näkökykyä haittaavista silmäsairauksista kuten verkkokalvosairaudesta, glaukoomasta tai kaihista. Tuoreen selvityksen mukaan todennäköinen syy silmäsairauksien yleistymiseen on diabetes, joka on merkittävä terveysongelma myös Yhdysvalloissa.

Havainnot perustuvat vuosina 1999–2002 ja 2005–2008 tehtyihin terveyskyselyihin, joihin vastasi 9 500 ja 10 500 yli kaksikymmentävuotiasta yhdysvaltalaista. Kyselyihin vastanneille tehtiin myös kattavat terveystestit ja silmätutkimukset. Analyysista suljettiin pois taittovirheestä johtuvat näköongelmat.

Ensimmäisissä tutkimuksissa silmäsairauksia poti 14 vastaajaa tuhannesta ja jälkimmäisessä 17 tuhannesta, mikä tarkoittaa noin 20 prosentin kasvua vuosina 1999–2008. Muutos oli suuri etenkin 20–39-vuotiaiden valkoihoisten ryhmässä, jossa silmäsairaudet yleistyivät 40 prosenttia.

Silmäsairauksien todennäköisyys kasvoi iän myötä, mutta myös köyhyys ja vähäinen koulutus liittyivät sairastumisriskiin. Nyt havaittu silmäsairauksien yleistyminen selittyy kuitenkin todennäköisesti diabeteksella, joka oli ainoa silmäsairauksien riskitekijä, joka yleistyi tutkimusjakson aikana.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina, sillä diabetes todennäköisesti jatkaa yleistymistä jatkossakin, joten todennäköisesti myös siihen liittyvä verkkokalvosairaus tulee yleistymään entisestään.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:2361–2368)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1484512

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje