Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressi ja tyytymättömyys suurentavat aivohalvauksen vaaraa

Stressi ja tyytymättömyys suurentavat aivohalvauksen vaaraa

Elämäänsä tyytymättömät, alakuloiset ja stressaantuneet yli kuusikymppiset ovat selvästi muita alttiimpia sairastumaan aivohalvaukseen, tuore tutkimus osoittaa. He myös menehtyvät aivohalvaukseen todennäköisemmin kuin olonsa paremmaksi kokevat.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 2 600 yli 65-vuotiaan kymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana 450 osallistujaa sairastui aivohalvaukseen ja 150 menehtyi aivohalvaukseen.

Tulosten perusteella suurimmassa sairastumisvaarassa olivat osallistujat, jotka tutkimuksen alussa olivat stressaantuneita, neuroottisia, tyytymättömiä elämäänsä ja kärsivät masennusoireista. Kun heitä verrattiin olonsa parhaaksi kokeneisiin, heidän sairastumisriskinsä oli puolitoistakertainen ja riski kuolla aivohalvaukseen peräti kolminkertainen. Tarkemmissa analyyseissa yhteys rajoittui vain verenvuodosta johtuviin aivohalvauksiin.

Stressin ja negatiivisten tunteiden lisäksi myös monet muut psyykkiset tekijät altistavat aivohalvauksille, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Esimerkiksi kilpailuhenkiset, aggressiiviset ja helposti tulistuvat sairastuvat selvästi todennäköisemmin kuin tasaisemmat luonteet. Yhteyksiä on selitetty muun muassa sydänriskitekijöillä, tulehduksella sekä elintavoilla, mitkä voivat vaikuttaa aivohalvausriskiin sekä psyykkiseen hyvinvointiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2012)
http://stroke.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje