Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Olympiamitalistit elävät muita pitempään

Olympiamitalistit elävät muita pitempään

Olympialaisissa menestyvät urheilijat ovat keskimäärin pitkäikäisempiä kuin muu väestö, tuoreet tutkimustulokset osoittavat. Lisävuosia saavat kaikki olympiamitalistit riippumatta mitalin väristä, urheilulajista tai kotimaasta.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa 15 000 olympiamitalistia vuosilta 1896–2010 verrattiin heidän kotimaidensa yleisväestöön.

Tulokset osoittivat, että verrattuna muuhun väestöön olympiamitalisteista selvästi useampi oli hengissä vielä 30 vuotta menestyksensä jälkeen. Keskimäärin he elivät noin kolme vuotta pitempään kuin väestö yleensä, mikä on huomattava ero.

Erot eivät selittyneet urheilulajien fyysisyydellä, sillä fyysisesti rankat lajit eivät pidentäneet elinikää sen enempää kuin vähemmän intensiiviset, toinen samassa lehdessä julkaistu tutkimus osoitti. Poikkeuksen muodostivat törmäyksille ja loukkaantumisille alttiit kuten nyrkkeilijät ja jääkiekkoilijat, joiden kuolleisuus oli hieman suurempaa kuin muiden olympiaurheilijoiden. Tämä tutkimus kattoi hieman alle 10 000 olympialaisiin osallistunutta urheilijaa.

Tutkijat huomauttavat, ettei eliniän pidentäminen suinkaan vaadi olympialaistason ponnisteluja, vaan saman saavuttaa säännöllisellä viikoittaisella liikunnalla. Tähän riittää 150 minuuttia viikossa kohtalaista tai intensiivisempää liikuntaa, mikä on melkein kaikkien saavutettavissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e7456)
(BMJ 2012;345:e8308)
www.bmj.com

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje