Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveellinen ruokavalio auttaa sydänsairaita

Terveellinen ruokavalio auttaa sydänsairaita

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, mutta sydänpotilaita se auttaa myös välttymään uusilta oireilta, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset ovat hyvä muistutus sydänpotilaille, joista monet luottavat lääkitystensä pitävän uudet oireet loitolla. Lääkkeet toki auttavat, mutta noudattamalla lisäksi terveellistä ruokavaliota he pienentäisivät sairastumisriskiään enemmän.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 31 000 keskimäärin 66-vuotiaan sydän- ja verisuonitauteja potevan miehen ja naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 5 200 sydän- ja verisuonitautien oiretta.

Kun tutkijat vertasivat ruokavalio- ja terveystietoja toisiinsa, he havaitsivat monet sydän- ja verisuonitautioireet harvinaisemmiksi osallistujilla, joiden ruokavalioon kuului runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sekä enemmän kalaa kuin punaista lihaa. Viiden vuoden seurannan aikana he välttyivät uudelta sydänkohtaukselta, aivohalvaukselta, sydämen vajaatoiminnalta ja niistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin potilaat, joiden ruokavalio oli epäterveellisempi.

Ruokavalion lisäksi muun muassa liikunta, savuttomuus ja kohtuullinen alkoholin käyttö parantavat sydäntautipotilaiden ennustetta. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;126:2705–2712)
http://circ.ahajournals.org/content/126/23/2705.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje