Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokeri on kipulääke vauvoille

Sokeri on kipulääke vauvoille

Pistokset ja muut kivuliaat toimenpiteet ovat vauvoille siedettävämpiä, jos he saavat tilkan sokeriliuosta ennen toimenpidettä, tuore tutkimuskatsaus vahvistaa. Sokeriliuosta on käytetty vauvojen kivunlievitykseen jo pitkään, mutta sen tehosta ei ole ollut täyttä varmuutta.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat neljäntoista tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat lähes 1 600 vauvan tiedoista. Tutkimuksissa vauvoille oli annettu erivahvuisia sokeriliuoksia pari minuuttia ennen pistosta.

Sokeriliuosta saaneet vauvat itkivät keskimäärin lyhyemmän aikaa kuin pelkkää vettä saaneet, minkä perusteella tutkijat uskovat sokerin lievittäneen vauvojen kokemaa kipua. Täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole, sillä vauvojen kipuaistimuksista tiedetään kovin vähän. On esimerkiksi epävarmaa kuinka hyvin pienet vauvat aistivat kipua ja missä määrin ne eivät vain kykene ilmaisemaan sitä.

Sokeriliuosta käytetään Suomessa vauvojen kivunlievitykseen, mutta etenkin keskosvauvat hyötyvät myös vanhempien käsikapalosta, joka on suomalaistutkimuksessa todettu yhtä tehokkaaksi kuin paljon käytetty glukoosiliuos. Keskosille ja pienille vauvoille sylihoito on jopa turvallisempi, sillä keskosvauvat eivät usein pysty nielemään kunnolla.

Vauvojen kivunlievitys on tärkeää, koska toistuvat kivut saattavat häiritä lapsen kehitystä ja tehdä vauvasta kipuherkän. Puolentoista vuoden ikään mennessä vauvoille voidaan antaa jopa 15 erilaista pistosta.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2012;DOI: 10.1002/14651858.CD008411.pub2)
http://onlinelibrary.wiley.com/resolve/doi?DOI=10.1002/14651858.CD008411.pub2

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje