Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yksinäisyys saattaa altistaa dementialle

Yksinäisyys saattaa altistaa dementialle

Itsensä yksinäisiksi kokevat iäkkäät sairastuvat dementiaan muita herkemmin, vaikka eivät asuisi yksin. Vastaavasti yksin asuminen ei automaattisesti tarkoita dementiariskiä, jos ei samalla ole yksinäinen.

Hollantilaistutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat yksinäisyyden liittyvän dementian vaaraan riippumatta monista dementiaan perinteisesti liitetyistä riskitekijöistä. Tulokset perustuvat 2 200 terveen kotonaan asuvan 65–96-vuotiaan kolmivuotiseen seurantaan.

Itsensä yksinäiseksi kokevat sairastuivat dementiaan yli 60 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät olleet yksinäisiä, tulokset osoittivat.

Tulokset eivät kerro altistaako yksinäisyys dementian kehittymiselle, vai onko yksinäisyys seuraus varhaiseen dementiaan kuuluvista muisti- ja muista oireista, jotka vaikeuttavat tunne-elämää ja sosiaalista kanssakäymistä. Joka tapauksessa kysymällä yksinäisyydestä lääkärit voivat tunnistaa dementiariskissä olevat nykyistä helpommin. Jos yksinäisyys itsessään on yhteyden taustalla, yksinäisyyden vähentäminen voisi myös vähentää sairastumisia.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2012;DOI:10.1136/jnnp-2012-302755)
http://jnnp.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje