Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uudet veren hyytymistä estävät lääkkeet hyviä eteisvärinäpotilaille

Uudet veren hyytymistä estävät lääkkeet hyviä eteisvärinäpotilaille

Lähivuosina kehitetyt uudet veren hyytymistä estävät lääkkeet vähentävät eteisvärinäpotilaiden aivohalvauksia ja myös sydän- ja verisuonioireista johtuvia kuolemia. Tuoreen tutkimuksen mukaan ne ovat tässä jopa parempia kuin perinteiset hyytymisenestolääkkeet.

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat ovat erityisen alttiita aivohalvauksille, minkä takia heille suositellaan veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä. Lääkkeet ehkäisevät veritulppia, jotka ovat monen aivohalvauksen takana.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kahdentoista tutkimuksen meta-analyysiin, jossa neljää uutta lääkettä verrattiin K-vitamiinin estoon perustuviin vanhoihin lääkkeisiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 55 000 potilasta.

Tulosten perusteella uudet lääkkeet olivat jonkin verran parempia vähentämään potilaiden kuolleisuutta, ja hieman tehokkaampia aivohalvausten vähentäjiä kuin K-vitamiinin estoon perustuvat lääkkeet.

Käytännössä uusista lääkkeistä voi kuitenkin olla merkittävää hyötyä eteisvärinäpotilaille, sillä nykyisellään moni potilas jättää lääkityksen väliin siihen liittyvien vaikeuksien takia. Varfariinin ja muiden K-vitamiinin estoon perustuvien lääkkeiden annostusta pitää säännöllisesti seurata ja korjata, mikä tuottaa ongelmia monille potilaille. Uudet lääkkeet ovat tässä suhteessa helpompia ja siksi saattavat sopia nykyistä useammille. Uudet hyytymisenestolääkkeet ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin vanhat.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;126:2381–2391)
http://circ.ahajournals.org/content/126/20/2381.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje