Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalsium ei kalkkeuta valtimoita

Kalsium ei kalkkeuta valtimoita

Ruoasta ja ravintolisistä saatavaa kalsiumia on epäilty sydänriskiksi, koska kalsiumin on pelätty edistävän valtimoiden kalkkeutumista. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kalsium on kuitenkin tässä suhteessa harmiton.

Tutkijat tulivat tulokseensa tutkimalla 690 miehen ja 590 kuusikymppisen naisen sepelvaltimot ja selvittämällä, kuinka paljon he saivat kalsiumia ruoastaan ja ravintolisistä. Valtimotutkimukset tehtiin neljä vuotta ensimmäisten ruokavaliokyselyiden jälkeen.

Tulosten analyysi osoitti, ettei sepelvaltimoiden kalkkeutuminen riippunut osallistujien kalsiumin saannista, ja tämä todettiin riippumatta monista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista elintavoista ja muista tekijöistä.

Havainnot eivät tue näkemystä kalsiumin verisuonihaitoista, mutta tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Kalsium ei myöskään edistä valtimoiden ja verisuonten terveyttä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;96:1274-1280)
http://ajcn.nutrition.org/content/96/6/1274.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje