Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveyserot kasvaneet Englannissa

Terveyserot kasvaneet Englannissa

Väestön terveyserot ovat kasvaneet Englannissa lähivuosikymmeninä huolimatta talouskasvusta ja tulojen noususta. Tutkijat uskovat kehityksen myös jatkuvan samansuuntaisena.

Vuosina 1997–2007 Englannin talous kasvoi hyvin ja tämä vähensi työttömyyttä ja nosti englantilaisten keskimääräisiä tuloja. Tutkijat laskivat, että tuolloin jokainen prosenttiyksikön lasku työttömyydessä nosti miesten odotettavissa olevaa elinikää vähän yli kahdella kuukaudella ja naisten hieman alle kahdella kuukaudella. Tuhannen punnan lisäys perheen tuloissa nosti eliniänodotetta 1–1,5 kuukaudella.

Suotuisa kehitys oli kuitenkin huomattavasti niukempaa köyhillä seuduilla, ja tämä havaittiin senkin jälkeen, kun muutokset työttömyydessä ja tuloissa huomioitiin. Tämän vuoksi terveyserot kasvoivat varakkaiden ja köyhien seutujen välillä.

Suomessa rikkaiden ja köyhien väliset terveyserot ovat länsimaiden suurimpia ja erot ovat kasvaneet jatkuvasti edeltävien 25 vuoden ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että köyhimpien suomalaismiesten odotettavissa oleva elinikä on keskimäärin 12 vuotta lyhyempi ja naisten 7 vuotta lyhyempi kuin varakkaimpien.

Pienituloisten ja työttömien heikompi asema johtuu taloudellisen ahdingon lisäksi epäterveellisemmistä elintavoista sekä Suomen terveydenhoitojärjestelmästä, jonka ansiosta työssäkäyvät ja varakkaat saavat paremmat palvelut työterveyshuollosta ja yksityisiltä lääkäreiltä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;335:e7831)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e7831

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje