Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoivan autossa altistuu muutamassa minuutissa

Tupakoivan autossa altistuu muutamassa minuutissa

Autossa tupakoivat altistavat muut matkustajat terveydelle haitallisille yhdisteille jo muutamassa minuutissa, tuore tutkimus osoittaa. Pienhiukkasten lisäksi matkustajat joutuvat hengittämään muun muassa häkää ja haitallisia PAH-yhdisteitä.

Tobacco Control -lehden julkaisema tutkimus tarkoittaa esimerkiksi lasten altistuksessa noin 30 prosentin lisäystä jo kymmenessä minuutissa. Näin ollen tupakoitsijoiden pitäisi pidättäytyä tupakoimasta autossa etenkin, kun kyydissä on lapsia, joiden keuhkot ovat erityisen herkkiä tupakansavun haitoille.

Tutkijoiden tulokset perustuvat kokeeseen, jossa ilmanlaatua mitattiin paikallaan olevassa autossa kolmen savukkeen jälkeen. Mittaukset osoittivat haitallisten yhdisteiden ja hiukkasten määrän kohoavan noin kolminkertaiseksi silloinkin, kun auton ikkunat olivat raollaan. Vertailukohtana käytettiin auton ulkopuolella tehtyjä mittauksia.

Havainnot vahvistavat käsitystä tupakoinnin passiivisista haitoista kaikissa sisätiloissa. Suomen tupakkalakit eivät kiellä tupakoimista autossa, mutta kieltoa on pohdittu.

Uutispalvelu Duodecim
(Tobacco Control 2012;doi:10.1136/tobaccocontrol-2012-050531)
http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2012/10/16/tobaccocontrol-2012-050531.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje