Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Unen määrä yhteydessä diabeetikon sokeritasapainoon

Unen määrä yhteydessä diabeetikon sokeritasapainoon

Aikuistyypin diabetesta sairastavien unitottumukset saattavat vaikuttaa heidän glukoositasapainoonsa, japanilaistutkijat ovat havainneet.

Japanilaisten Diabetes Care -lehdessä julkaisemat tulokset viittaavat siihen, että veren glukoosipitoisuus on parhaiten hallinnassa potilailla, jotka nukkuvat keskimäärin 6,5–7,5-tuntisia yöunia. Tätä pitemmät tai lyhyemmät unet liittyivät HbA1c-tasojen kohoamiseen, mikä viittaa huonompaan sokeritasapainoon.

Yhteyttä eivät selittäneet ylipaino, masennus, energiansaanti tai muut taustamuuttujat, jotka tutkijat huomioivat analyysissaan. Silti on epäselvää johtuuko yhteys juuri unen määrästä, vai ovatko nukkumistottumukset seuraus korkeasta HbA1c-tasosta tai jostain seikasta, joka selittää ne kummatkin.

Jos yöunien pituus todella vaikuttaa sokeritasapainoon, monien potilaiden tilanne voisi parantua unitottumuksia muuttamalla.

Tutkimukseen osallistui 4 900 yli 20-vuotiasta aikuistyypin diabeetikkoa.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;doi:10.2337/dc12-0904)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/11/08/dc12-0904.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje