Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkeasta verenpaineesta myös hyötyä kahdeksankymppisille

Korkeasta verenpaineesta myös hyötyä kahdeksankymppisille

Korkea verenpaine on tunnettu sydän- ja verisuonitautien sekä monien muiden sairauksien riskitekijä. Yli 85-vuotiailla verenpaineen vaikutus kuitenkin kääntyy osin päälaelleen. Iäkkäitä kohonnut verenpaine saattaa suojata muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen sekä fyysisen toimintakyvyn heikkenemiseltä.

Tiedot ilmenevät hollantilaistutkimuksesta, jossa lähes 600 yli 85-vuotiasta seurattiin keskimäärin kolmen vuoden ajan. Osallistujien verenpaine mitattiin tutkimuksen alussa.

Tulosten perustella kohonnut verenpaine yli 85-vuotiaana liittyi parempaan fyysiseen toimintakykyyn ja pärjäämiseen sekä parempiin tuloksiin dementiaa diagnosoivassa Minimental-testissä. Ikävuosina 85–90 korkea verenpaine liittyi puolestaan toimintakyvyn ja muistin hitaampaan heikkenemiseen. Tämä havaittiin etenkin vanhuksilla, joiden fyysinen toimintakyky oli heikentynyt jo tutkimuksen alkaessa.

Aiemmissa tutkimuksissa myös monet muut perinteiset sydänriskitekijät ovat osoittautuneet puutteellisiksi yli kahdeksankymmentävuotiaiden sairastumisten ennustamisessa. Yli 80-vuotiaiden verenpainetta kannattaa silti alentaa, jos se nousee kovin korkeaksi. Nuoremmissa ikäluokissa käytettävät verenpainerajat eivät kuitenkaan sovellu sellaisenaan, sillä iän myötä ihmisen verenpaine nousee usein luonnostaan.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2012;DOI:10.1111/j.1532-5415.2012.04203.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2012.04203.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje