Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvat eivät ehkäise leikkauspotilaiden rytmihäiriöitä

Omega-3-rasvat eivät ehkäise leikkauspotilaiden rytmihäiriöitä

Eteisvärinä-rytmihäiriö on hyvin yleinen vaiva sydänleikkauksen jälkeen, mutta keinot sen ehkäisyyn ovat vähissä. Myös omega-3-rasvahapot ovat hyödyttömiä tähän tarkoitukseen, tuoreet tulokset osoittavat.

JAMA-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa potilaista noin kolmannes sairastui eteisvärinään riippumatta siitä saivatko he omegarasvoja vai lumevalmistetta. Kalaperäisten omega-3-valmisteiden syöminen ennen leikkausta ei vähentänyt myöskään eteisvärinöiden määrää eikä muita sydänoireita.

Omega-3-rasvojen sydänvaikutuksia on selvitetty runsaasti, mutta niiden teho on vähitellen paljastunut paljon toivottua vähäisemmäksi. Nykytiedon valossa omega-3-rasvat joko eivät vähennä sydänoireita lainkaan, tai vaikutus on hyvin pieni.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 500 sydänleikkaukseen ohjatun keskimäärin 64-vuotiaan potilaan aineistoon. Omega-3-ryhmään satunnaistetut potilaat saivat ennen leikkausta 8–10 grammaa omega-3-rasvahappoja 2–5 päivän ajan ja leikkauksen jälkeen 2 grammaa päivittäin noin kymmenen päivän ajan. Toinen puolisko potilaista sai lumevalmistetta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;DOI:10.1001/jama.2012.28733)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1389226#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje