Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hinkuyskärokotteiden suoja heikkenee ilman lisätehostetta

Hinkuyskärokotteiden suoja heikkenee ilman lisätehostetta

Pikkulapset saavat rokotteista suojan hinkuyskää vastaan, mutta vähitellen rokotteiden antama suoja heikkenee, tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Yhdysvaltalaisten havainnot tukevat suomalaiskäytäntöä, jonka mukaisesti kaikille koululaisille annetaan pikkulapsena saatujen rokotteiden lisäksi tehosteannos 14–15 vuoden iässä. Tehosteen ansiosta suoja kestää aikuisikään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 680 hinkuyskään sairastuneen 4–10-vuotiaan ja 2 000 terveen verrokin terveys- ja rokotustietoihin. Sairastumiset tapahtuivat vuonna 2010, jolloin Kaliforniassa oli pahin hinkuyskäepidemia kuuteenkymmeneen vuoteen.

Tulokset osoittivat hinkuyskätapaukset yleisimmiksi lapsilla, jotka eivät olleet saaneet kaikkia rokotusohjelmaan kuuluvia hinkuyskärokotteita. Hinkuyskätapaukset myös lisääntyivät mitä pitempään rokotusten saamisesta oli, vaikka lapsi olisi saanut kaikki tarvittavat rokoteannokset.

Hinkuyskän hillitseminen on tärkeää, koska imeväisikäisille se voi olla vaarallinen. Pienet vauvat eivät rokotteita saa, joten koululaisten tehosterokotukset on hyvä keino vähentää myös imeväisten tartuntoja. Tänä vuonna hinkuyskärokotukset lisättiin myös varusmiesten rokotusohjelmaan.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:2126-2132)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1456072#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje