Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psoriaasia sairastavat lapset usein ylipainoisia

Psoriaasia sairastavat lapset usein ylipainoisia

Psoriaasi-ihosairautta potevat lapset ovat ylipainoisia selvästi muita lapsia todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Samanlainen yhteys on havaittu myös aikuispotilailla.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat 400 psoriaasia potevan ja 200 terveen lapsen aineistoon. Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelissä tauti voi aiheuttaa mm. arkuutta ja aamujäykkyyttä.

Kun tutkijat selvittivät lasten painoindeksit ja vyötärön ympärysmitat, psoriaasia sairastavista selvästi useampi täytti ylipainoisuuden kriteerit. Verrokeista ylipainoisia oli tässä aineistossa noin 20 %, mutta psoriaasia potevista lähes 40 %. Vyötärölihavuus oli sekin yleisempää psoriaasia sairastavilla.

Yhdysvaltalaisten tulokset osoittavat psoriaasin ja ylipainoisuuden liittyvän toisiinsa jo lapsuudesta alkaen, mutta ne eivät paljasta kumpi tulee ensin. Psoriaasia potevien lasten ylipainoisuuteen tulisi joka tapauksessa kiinnittää huomiota siihen liittyvien terveysriskien takia.

Ylipainon lisäksi psoriaasi on yhdistetty muun muassa aikuistyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitautien riskiin aikuisilla. Yhteydet voi selittää psoriaasiin liittyvä krooninen tulehdus, joka saattaa altistaa myös muille sairauksille.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Archives of Dermatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Dermatology 2012;doi:10.1001/jamadermatol.2013.1078)
http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1392457#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje