Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verisuonitulehdus saattaa selittää nivelreumapotilaiden sydänriskit

Verisuonitulehdus saattaa selittää nivelreumapotilaiden sydänriskit

Nivelreumaa sairastavat ovat tavallista alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille, mutta tarkkaa syytä tähän ei ole tiedetty. Nyt tutkijat uskovat kuitenkin selvittäneensä sydänriskien aiheuttajan.

Cambridgen yliopistossa saadut tulokset viittaavat siihen, että nivelreumapotilaiden aortaan kehittyy lievä verisuonitulehdus, joka vuosien varrella johtaa sydänoireisiin. Tutkimuksessa nivelreumapotilaiden aortat olivat kauttaaltaan tulehtuneet, ja tulehdus oli runsaampaa kuin samanikäisillä sydäntautipotilailla. Aortan tulehdus kuitenkin lievittyi nivelreuman hoidossa käytettävillä TNF-salpaajalääkkeillä.

TNF-lääkitys vähensi lisäksi aortan jäykkyyttä, mikä myös pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Jos tulokset varmistuvat uusissa tutkimuksissa, TNF-lääkkeiden laajempi käyttö saattaisikin pienentää monien nivelreumapotilaiden sydänriskejä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä, ja siihen osallistui 17 nivelreumapotilasta, joiden aortat tutkittiin tietokonekuvauksella ennen TNF-lääkitystä ja uudelleen kahdeksan viikon lääkityksen jälkeen. Potilaita verrattiin 34 vakaata sydän- ja verisuonitautia potevaan samanikäiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;126:2473–2480)
http://circ.ahajournals.org/content/126/21/2473.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje