Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Uudet lääkkeet vanhojen veroisia veritulppien estäjiä

Tutkimus: Uudet lääkkeet vanhojen veroisia veritulppien estäjiä

Uudet veren hyytymistä estävät lääkkeet ovat yhtä tehokkaita veritulppien estäjiä kuin vanhat ja vuosikausia käytössä olleet K-vitamiinin estoon perustuvat lääkkeet. Uudet lääkitykset saattavat myös olla potilaalle helpompia käyttää, mutta huomattavasti kalliimpia.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset ovat tervetulleita, sillä tieto uusien ja vanhojen lääkkeiden tehoeroista on perustunut yksittäisiin pieniin tutkimuksiin. Nyt julkaistut tulokset sen sijaan pohjautuvat useiden tutkimusten yhteisanalyysiin. Analyysiin kelpuutettiin yhdeksän lääketutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut 16 000 potilasta.

Tutkimuksissa uudet rivaroksabaani, dabigatraani, ksimelagatraani ja apiksabaani olivat yhtä hyviä kuin vanhat lääkkeet estämään laskimoveritulppien ja keuhkoveritulppien uusiutumista. Myöskään potilaiden kuolleisuudessa ei ilmennyt eroja. Vakavien verenvuotojen riski oli pääosin kaikissa lääkeryhmissä sama, mutta rivaroksabaani saattoi tässä suhteessa olla hieman parempi kuin vanhat K-vitamiinin estäjät. Tältä osin tulos tosin jäi epävarmaksi.

Nykyisin laskimoveritulppia hoidetaan pääosin K-vitamiinin estäjiin kuuluvalla varfariinilla, joka on osoittautunut vuosikymmenten kuluessa tehokkaaksi veritulppien ehkäisijäksi. Uusia lääkkeitä on kuitenkin kaivattu, koska varfariinin annosta pitää seurata tarkoin ja muuttaa tilanteen mukaan, minkä lisäksi veren hyytymisen vaikeuttaminen lisää myös verenvuotojen vaaraa. Myös uusiin lääkkeisiin liittyy verenvuotojen vaara ja muita haittavaikutuksia, joten nekään eivät ole vailla ongelmia.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e7498)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e7498

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje