Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Heikot lihakset ennustavat varhaista kuolemaa

Heikot lihakset ennustavat varhaista kuolemaa

Teini-iän lihaskunto voi ruotsalaistutkijoiden mukaan paljastaa ketkä ovat alttiita kuolemaan alle viisikymppisinä. Lihaskuntoa mittaavissa testeissä heikosti menestyvät kuolevat muun muassa sydäntauteihin ja itsemurhiin muita todennäköisemmin, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.

Lihasten heikkous on liitetty kuolleisuuteen aiemminkin, mutta tätä ennen yhteyttä ei ole havaittu nuorilla. Onkin mahdollista, että nuorten lihasten voimistaminen ja kunnon kohottaminen ehkäisisi monia ennenaikaisia kuolemia.

Ruotsalaisten tutkimus perustuu yli miljoonan 16–19-vuotiaan ruotsalaispojan- ja -miehen lihasvoimatesteihin. Testien jälkeen heitä seurattiin pisimmillään 34 vuoden ajan. Seurannan aikana 26 000 osallistujaa kuoli.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot kuolleisuudesta lihasvoimaa mittaavien testien tuloksiin, he havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka lihaskunto oli heikoin tutkimuksen alkaessa. Parhaiten lihastesteissä pärjänneiden riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai muihin syihin oli heihin verrattuna noin 20–30 prosenttia pienempi riippumatta mahdollisesta ylipainosta tai korkeasta verenpaineesta.

Vahvimmat osallistujat tekivät myös noin 20–30 prosenttia vähemmän itsemurhia, minkä lisäksi heillä oli selvästi vähemmän mielenterveysongelmia kuin heikoimmilla. Tutkijat pitävät tämän perusteella mahdollisena, että heikko fyysinen kunto altistaa mielenterveysongelmille ja sitä kautta itsemurhille, mutta yhtä hyvin yhteys voi kulkea toiseen suuntaan. Mielenterveyden sairaudet usein johtavat fyysiseen passiivisuuteen, mikä voi selittää monia terveysriskejä.

Käytännössä tulokset tarkoittavat, että joka vuosi sadastatuhannesta heikkolihaksisesta miehestä keskimäärin 122 menehtyi, kun vahvimmista menehtyi keskimäärin 87. Yleisin kuolinsyy tutkimuksessa oli itsemurha, mikä on tyypillistä tässä ikäryhmässä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e7279)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e7279

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje