Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla B-vitamiinit saattavat laskea verenpainetta

B-vitamiinit saattavat laskea verenpainetta

Monilla B-vitamiineilla voi olla myös verenpainetta alentavia vaikutuksia, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä B-vitamiineja ei yleensä pidetä verenpaineen kannalta tärkeinä.

Tulosten perusteella ainakin B1-vitamiini, B2-vitamiiini ja B-vitamiineihin lukeutuva foolihappo liittyivät alhaisempaan verenpaineeseen. Niiden pitoisuuksien suurentuminen liittyi verenpaineen alenemiseen. Lisäksi fosfori, magnesium ja rauta liittyivät alhaisempaan verenpaineeseen, mikä on havaittu myös aiemmin.

Osa näistä yhteyksistä todettiin silloinkin, kun analyysissa huomioitiin ravintolisien käyttö, mutta B-vitamiinien verenpainevaikutus näyttäisi tulevan lähinnä ravinnosta.

Havainnot ovat mielenkiintoinen osoitus siitä miten monet eri ravintotekijät vaikuttavat ihmisen verenpaineeseen. Verenpainetaudin hoidossa ja ehkäisyssä olisikin hyvä huomioida potilaan ruokavalio paljon laajemmin kuin vain tunnettujen riskitekijöiden kuten suolan ja alkoholin osalta.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 4 700:n 40–59-vuotiaan miehen ja naisen yksityiskohtaisia ravitsemustietoja. Tulokset varmistettiin suuren NHANES-väestötutkimuksen aineistoilla.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.114058)
http://circ.ahajournals.org/content/126/21/2456.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje