Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla ADHD-lääkitykset voivat vähentää rikollisuutta

ADHD-lääkitykset voivat vähentää rikollisuutta

Ruotsalaistutkimuksen mukaan stimulanttilääkitykset voivat vähentää ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevien tekemiä rikoksia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä, ja sen perusteella ADHD-miehet tekevät noin kolmanneksen vähemmän rikoksia käyttäessään ADHD:n stimulanttilääkkeitä kuin ollessaan ilman lääkitystä. Naisilla yhteys on jopa hieman voimakkaampi. Tarkkaavaisuushäiriöitä potevat tekevät joidenkin tutkimusten perusteella tavallista enemmän rikoksia.

Ruotsalaisten havainnot viittaavat siihen, että lääkitykset hillitsevät ADHD:n oireita kuten ylivilkkautta, keskittymisvaikeuksia, impulsiivisuutta ja häiriöherkkyyttä, jotka osalla potilaista voivat altistaa rikoksille. Tähän tutkimukseen osallistuneista miehistä runsas kolmannes ja naisista joka kuudes oli tuomittu rikoksista. Rikokset olivat pääasiassa väkivalta- ja huumausainerikoksia.

Joidenkin tutkimusten mukaan ADHD:n stimulanttilääkitys vähentää etenkin nuorten päihteiden käyttöä, mikä voi osaltaan selittää myös rikosten vähentymistä. Tutkimukseen osallistui runsaat 25 000 ADHD-diagnoosin saanutta ruotsalaista, joista noin puolet oli 15–24-vuotiaita ja loput vanhempia.

Suomessa ADHD on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Suurella osalla lapsista oireet jatkuvat aikuisena, jolloin noin 2–3 sadasta täyttää vielä ADHD:n kriteerit. Aikuisilla ADHD jää kuitenkin helposti diagnosoimatta.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;367:2006–14)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1203241

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje