Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huhtikuussa syntyvät alttiita MS-taudille

Huhtikuussa syntyvät alttiita MS-taudille

MS-tauti eli multippeliskleroosi iskee herkemmin huhtikuussa syntyviin, tuore brittitutkimus osoittaa. Loka- tai marraskuussa syntyvien sairastumisriski sen sijaan on tavallista pienempi. Havainnot tukevat teoriaa, jonka mukaan äidin D-vitamiinitasot raskauden aikana vaikuttavat jälkeläisen MS-riskiin.

Tulosten perusteella huhti–toukokuussa syntyvien riski sairastua MS-tautiin on noin viisi prosenttia suurempi ja loka–marraskuussa syntyvien 5–8 prosenttia pienempi kuin muina kuukausina syntyvien. Syntymäajan vaikutus ei siis ole yksilötasolla suuren suuri, mutta se on riittävä, jotta yhteys näkyy tilastoissa ja väestötasolla.

Aiemmissa tutkimuksissa myös MS-taudin oireet ovat noudattaneet vuodenaikojen vaihtelua niin, että osalla potilaista oireet pahentuvat lämpiminä kuukausina. D-vitamiinia on myös kokeiltu MS-taudin hoidossa vaihtelevin tuloksin.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Sairaudessa keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin kohtaan hermostoa kudosmuutoksia kehittyy. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä. Tulokset perustuvat runsaan 150 000 MS-potilaan aineistoon.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2012;doi:10.1136/jnnp-2012-303934)
http://jnnp.bmj.com/content/early/2012/10/31/jnnp-2012-303934.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje