Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvinjuojilla vähemmän diabetesta

Kahvinjuojilla vähemmän diabetesta

Tutkijat ovat saaneet lisää todisteita kahvinjuontiin useasti aiemminkin yhdistetystä diabetessuojasta. Tulokset myös viittaavat siihen, ettei yhteyden takana ole ainakaan kofeiini.

Lähes 75 000 naisen ja 39 000 miehen aineistoon perustuvat tulokset osoittavat kahvinjuojien riskin sairastua aikuistyypin diabetekseen pienentyvän 4–8 prosenttia jokaista päivittäistä kahvikupillista kohden. Tämä todettiin verrattuna osallistujiin, jotka eivät juoneet kahvia.

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat puolestaan suurensivat diabetesriskiä riippumatta siitä sisälsivätkö ne kofeiinia, mikä viittaa paitsi liiallisen sokerinkulutuksen haittoihin, myös siihen, ettei kofeiini ole vastuussa myöskään kahviin liitetystä vaikutuksesta. Tähän viittasi myös havainto, jonka mukaan myös kofeiinitonta kahvia juovien diabetesriski oli pienempi kuin kahvia vierastavien.

Kahvinjuonti on aiemminkin liitetty diabetesriskin pienentymiseen, mutta tulokset eivät riitä osoittamaan, ettei yhteys johdu kahvin sijaan jostain muusta kahvinjuojia ja kahvia vieroksuvia erottavasta seikasta. Joka tapauksessa kahvin juominen ei ole ainakaan vaarallista.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.112.048603)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/11/14/ajcn.112.048603.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje