Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Päävammat saattavat altistaa dementialle

Päävammat saattavat altistaa dementialle

Päänsä vammauttaneet voivat sairastua dementiaan muita todennäköisemmin, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Riski ei ole kovin suuri, mutta se havaitaan potilailla, joiden päävamma ei edellytä tehohoitoa.

Taiwanilaistutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla 45 000 päävammapotilasta rekisteritietojen avulla. Potilaita seurattiin keskimäärin viiden vuoden ajan vammasta, ja heitä verrattiin yli 200 000 rekistereistä poimittuun terveeseen verrokkiin.

Tulokset osoittivat, että tuhannesta päävammapotilaasta 27 sairastui dementiaan viiden vuoden kuluessa vammautumisesta. Samaan aikaan tuhannesta verrokista sairastui vain 15, joten päävammapotilaiden sairastumisriski oli lähes kaksinkertainen. Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin potilaiden muut sairaudet sekä muita taustamuuttujia.

Pään vammoihin nyt liitetty dementiariski ei ole kovin suuri, mutta lääkäreiden olisi silti hyvä muistaa riski hoitaessaan päävammapotilaita.

Arviolta 35 000 suomalaista kärsii lievästä ja 85 000 vähintään keskivaikeasta dementiasta. Uusia dementiatapauksia ilmaantuu vuosittain noin 13 000.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2012;83:1080-1085)
http://jnnp.bmj.com/content/83/11/1080.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje