Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yötyö liitoksissa miesten syöpäriskiin

Yötyö liitoksissa miesten syöpäriskiin

Yötyötä tekevät miehet saattavat sairastua moniin syöpiin muita miehiä todennäköisemmin. Ei kuitenkaan ole varmaa johtuuko yhteys juuri yötyöstä vai esimerkiksi eroista miesten elintavoissa.

Periaatteessa yötyö saattaisi lisätä syöpäriskiä esimerkiksi häiritsemällä unirytmiä tai yöhormoni melatoniinin eritystä. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että yötyötä ja vuorotyötä tekevät ovat alttiita muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat vuosina 1979–1985 kerättyyn aineistoon, joka koostui 3 100 syöpään sairastuneen miehen ja 510 terveen verrokin työhistorioista ja terveystiedoista.

Kun yötyötä tekeviä verrattiin vain päivävuoroissa työskenteleviin, heidän riskinsä sairastua keuhkosyöpään havaittiin lähes kaksinkertaiseksi. Myös paksusuolen, virtsarakon, eturauhasen, peräsuolen ja haiman syövät sekä non-Hodgkin-lymfoomat olivat heillä noin kaksi kertaa yleisempiä.

Kanadalaisten havaitsemat riskit kuulostavat suurilta, mutta eivät todennäköisesti tarkoita kovin merkittävää sairastumisvaaraa yksittäiselle työntekijälle. Yötyötä tekevien suuren määrän vuoksi riskit saattavat kuitenkin kertautua väestötasolla. Tämän vuoksi yötyöhön liittyviä terveysriskejä olisi hyvä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;176:751-759)
http://aje.oxfordjournals.org/content/176/9/751.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje