Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vähyys mahdollisesti sydänriski

D-vitamiinin vähyys mahdollisesti sydänriski

Vähänlaisesti D-vitamiinia saavat saattavat sairastua hieman muita herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyä niihin, tuore katsaustutkimus osoittaa. Havainto vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia, mutta ei vielä aukottomasti osoita juuri D-vitamiinin vähyyden selittävän sairastumisia.

Tutkijat saivat tuloksensa yhdistämällä yhdeksäntoista D-vitamiinitutkimuksen aineistot ja analysoimalla ne uudestaan. Analyysi osoitti sydänriskien vaihtelevan riippuen siitä kuinka paljon potilaalla oli D-vitamiinia veressään.

Kun vähiten D-vitamiinia saavia verrattiin eniten saaviin, heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen oli noin puolitoistakertainen. He myös kuolivat sydänoireisiin muita todennäköisemmin. Analyysi kattoi 66 000 potilasta, joista runsaat 6 000 sairastui sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkijat arvioivat sydän- ja verisuonitautien riskin kasvavan vähitellen, kun veren D-vitamiinipitoisuus tippuu alle 60 nanomooliin litrassa (nmol/l). Tällöin jokaista 25 nmol/l:n pudotusta seuraa noin 3 prosentin nousu sairastumisriskissä.

Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nanomoolia litrassa (nmol/l), joten tulokset voivat mahdollisesti koskettaa suurta osaa suomalaisia. Vielä on tosin liian aikaista sanoa, että juuri D-vitamiinin vähyys aiheutti tutkimuksissa havaitut riskit, sillä D-vitamiinin vähyys voi liittyä myös moniin sairauksiin ja elintapoihin, jotka altistavat sydänsairauksille. Suurin osa suomalaisista saa liian vähän D-vitamiinia etenkin talvisin.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation:Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation:Cardiovascular Quality and Outcomes 2012;DOI:112.967604)
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/early/2012/11/13/CIRCOUTCOMES.112.967604.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje