Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aikuistyypin diabetes mahdollisesti nivelrikon riskitekijä

Aikuistyypin diabetes mahdollisesti nivelrikon riskitekijä

Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia nivelrikoille, tuore tutkimus vihjaa. Nivelrikko on aiemmin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset osoittavat nivelrikot selvästi yleisemmiksi diabetesta sairastavilla. Tulosten perusteella vuoden aikana tuhannesta diabeetikosta keskimäärin 18 sairastuu nivelrikkoon, kun terveistä sairastuu keskimäärin viisi.

Osa tapauksista selittyi ylipainolla ja muilla diabeteksen ja nivelrikon riskitekijöillä, mutta niidenkin huomioimisen jälkeen aikuistyypin diabetekseen liittyi suurentunut riski sairastua nivelrikkoon. Riski myös suureni mitä pitempään potilas oli sairastanut aikuistyypin diabetesta.

Tulokset eivät paljasta mikä diabeteksessa suurentaisi nivelrikon riskiä, mutta mahdollisesti selitys löytyy tulehduksellisista ja aineenvaihdunnallisista tekijöistä, jotka voivat yhdistää kumpaakin sairautta.

Tutkimukseen osallistui 927 miestä ja naista, jotka olivat 40–80-vuotiaita kaksikymmenvuotisen seurannan alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;doi:10.2337/dc12-0924)
care.diabetesjournals.org/content/early/2012/10/02/dc12-0924.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje