Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriinista apua laskimoveritulpan kokeneille

Aspiriinista apua laskimoveritulpan kokeneille

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet vähentävät potilaiden sydänriskejä laskimoveritulpan jälkeen, tuore tutkimus osoittaa. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat asetyylisalisyylihapon myös ehkäisevän veritulppien uusiutumista.

New England Journal of Medicinen julkaisemat tulokset perustuvat laadukkaaseen ASPIRE-tutkimukseen, johon osallistui 822 laskimoveritulpan vuoksi hyytymisenestolääkkeitä käyttänyttä potilasta. Lääkitysten päätyttyä puolet heistä aloitti neljä vuotta kestäneen asetyylisalisyylihappolääkityksen (100 mg päivässä) ja puolet sai lumevalmistetta.

Potilaita seurattiin noin kolmen vuoden ajan, ja tänä aikana asetyylisalisyylihapporyhmäläisille sattui noin kolmanneksen vähemmän sydäninfarkteja, aivohalvauksia ja sydänperäisiä kuolemia.

Myös potilaiden riski sairastua uuteen laskimoveritulppaan pieneni lääkityksen ansiosta, mutta yhteys ei ollut kovin vahva. Hiljattain julkaistussa WARFARA-tutkimuksessa yhteys oli kuitenkin huomattavasti voimakkaampi, ja yhdessä nämä tutkimukset viittaavatkin siihen, että asetyylisalisyylihappo voi vähentää veritulppien uusiutumista ilman mainittavia haittavaikutuksia. Tämä koskee potilaita, jotka ovat jo saaneet varfariinia, tai muun veren hyytymistä hillitsevän lääkityksen laskimoveritulpan jälkeen.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;DOI:10.1056/NEJMoa1210384)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1210384#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje