Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sarkoidoosin geenitaustasta lisää viitteitä

Sarkoidoosin geenitaustasta lisää viitteitä

Saksalaistutkijat ovat löytäneet uusia eurooppalaisten sarkoidoosi-alttiuteen liittyviä geenejä. Kyseinen perimän alue on liitetty myös muihin sairauksiin, muun muassa Crohnin tautiin, psoriaasiin ja lepraan.

Sarkoidoosi on tulehduksellinen sairaus, jossa mihin tahansa elimeen, tavallisimmin keuhkoihin, muodostuu tuntemattomasta syystä tulehdussolukertymiä. Suomessa sarkoidoosiin sairastuu noin 500 ihmistä joka vuosi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 564 saksalaispotilaan ja 1 575 terveen verrokin geenitutkimuksiin, ja niissä sarkoidoosialttius paikantui kromosomi 11q13.1:een. Havainto vahvistettiin myös erillisissä tsekkiläis- ja ruotsalaisaineistoissa.

Tarkemmat analyysit viittasivat sarkoidoosialttiuden liittyvän geeneihin KCNK4, PRDX5, PCLB3 ja etenkin CCDC88B-geeniin.

Sarkoidoosin oireet vaihtelevat, mutta yleisiä ovat uupumus, hengenahdistus, yskä, kuumeilu ja silmäoireet. Merkittävällä osalla tauti on oireeton, ja noin puolella potilaista se paranee itsestään. Krooninen tautimuoto kehittyy 15 prosentille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012;186:877-885)
http://ajrccm.atsjournals.org/content/186/9/877.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje