Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Probiootit ehkäisevät vakavia antibioottiripuleja

Probiootit ehkäisevät vakavia antibioottiripuleja

Probioottivalmisteet voivat vähentää antibioottien aiheuttamia vakavia ripuleja, tuore tutkimus osoittaa. Probioottien on aiemmin osoitettu vähentävän myös lievempiä sairastumisia.

Tutkijat selvittivät probioottien vaikutuksia yhdistämällä kahdenkymmenen probioottitutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 3 800 potilaan terveystietoista. Tutkimuksissa oli keskitytty Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamaan vakavaan ripuliin. Probiootit ovat eläviä bakteereja, joiden ajatellaan tasapainottavan vatsan ja suoliston mikrobikantoja.

Tulosten perusteella probioottien syöminen antibioottikuurin yhteydessä saattaa ehkäistä lähes 70 prosenttia Clostridium difficilen aiheuttamista ripuleista. Tämän perusteella tutkijat laskivat probioottien estävän 33 Clostridium difficile -ripulia tuhatta potilasta kohden. Arvio perustuu oletukseen, jonka mukaan viisi prosenttia potilaista sairastuu antibioottikuurin seurauksena Clostridium difficile -ripuliin

Antibiootit altistavat ripulille, koska ne tappavat suolistosta myös ihmiselle hyödyllisiä bakteereja ja helpottavat haitallisten bakteerien toimintaa. Kaikkiaan noin kolmannes potilaista sairastuu ripuliin antibioottikuurin yhteydessä. Clostridium difficilen lisäksi niitä aiheuttavat monet muut bakteerit.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2012)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1390418

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje