Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Parkinsonin taudin kävelyoireet helpottuvat liikunnalla

Parkinsonin taudin kävelyoireet helpottuvat liikunnalla

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Parkinsonin tautiin kuuluvat kävelyvaikeudet voivat vähentyä liikunnan avulla. Tehokkainta on kevyt kävelyharjoittelu.

Tukijat tekivät havaintonsa tutkimuksessa, jonka tavoite oli selvittää kolmen eri liikuntaharjoituksen vaikutuksia Parkinson-potilaiden kävelyyn sekä yleis- ja lihaskuntoon.

Tutkimukseen osallistuneet 67 potilasta tekivät harjoituksia kolmesti viikossa kolmen viikon ajan, ja niiden päätyttyä kaikkien potilaiden kävelykyky oli parantunut riippumatta siitä, mihin ryhmään heidät oli satunnaistettu. Suurimman hyödyn saivat kevyitä juoksumattoharjoituksia tehneet, mutta myös intensiiviseen juoksumattoharjoitteluun tai voimailu- ja venyttelyryhmään satunnaistettujen kävely helpottui, vaikka vaikutus ei ollut yhtä suuri.

Odotetusti kävelyharjoitukset paransivat myös potilaiden hapenottokykyä, joka kuvastaa hyvin yleiskunnon parantumista. Voimaharjoitteet puolestaan kasvattivat lihaskuntoa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Archives of Neurology -lehdessä, ja ne vahvistavat käsitystä liikunnan merkityksestä Parkinson-potilaiden hoidossa muiden hoitojen rinnalla. Vielä on tosin epäselvää miten pitkään liikuntaa pitää harrastaa, jotta se myös helpottaa potilaiden arkielämää.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Neurology 2012;doi:10.1001/jamaneurol.2013.646)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1389386

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje