Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Migreeniin liittyvät aivomuutokset todennäköisesti harmittomia

Migreeniin liittyvät aivomuutokset todennäköisesti harmittomia

Migreenejä potevien naisten aivoissa havaitaan muutoksia, joiden on pelätty heikentävän muun muassa muistia. Tuoreen hollantilaistutkimuksen perusteella on kuitenkin todennäköistä, että muutokset ovat harmittomia valtaosalla potilaista.

Hollantilaisten tutkimustulokset julkaistiin JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 145 migreenejä potevan naisen ja 55 terveen verrokin aivokuvauksiin. Kuvauksissa migreenipotilaiden aivojen valkean aineen syvissä osissa havaittiin enemmän muutoksia, jotka aiemmissa tutkimuksissa on yhdistetty aivohalvausten riskiin ja muistin ja muiden kognitiivisten aivotoimintojen heikentymiseen.

Kun kuvaukset toistettiin yhdeksän vuotta myöhemmin, migreenikkojen aivomuutokset olivat edenneet enemmän kuin verrokkien, mutta tämä ei näkynyt minkäänlaisena kognitiivisena oireiluna. Migreenejä potevien aivoihin ei ollut ilmaantunut myöskään muutoksia aivojen muille alueille riippumatta migreenioireiden määrästä tai vakavuudesta.

Tutkimukseen osallistui myös migreenikkomiehiä, mutta heidän aivokuvauksissaan ei havaittu samanlaisia muutoksia kuin naisilla.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että migreenikkojen aivomuutokset eivät todennäköisesti ole riski suurimmalle osalle potilaista. On silti mahdollista, että joillakin potilailla muutokset voivat liittyä muun muassa aivohalvausten ja neurologisten oireiden riskiin, mutta tämä pitää selvittää uusissa tutkimuksissa.

Migreeniä sairastaa noin viisitoista prosenttia naisista ja viisi prosenttia miehistä. Kohtaukset jaetaan aurallisiin kohtauksiin, joita edeltää näkö- ja muita esioireita, sekä tavallisiin migreenikohtauksiin, jotka alkavat heti pääkivuilla. Noin viisitoista prosenttia migreeneistä on aurallisia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:1889–1897)
http://jama.jamanetwork.com/issue.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje