Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syöpälääke tepsii myös MS-tautiin

Syöpälääke tepsii myös MS-tautiin

Alun perin leukemian ja muiden immuunijärjestelmän syöpien hoitoon kehitetty lääke näyttäisi sopivan myös MS-taudin hoitoon. Kaksi Lancet-lehden julkaisemaa tutkimusta viittaa siihen, että kyseinen alemtutsumabi-lääke saattaa olla jopa tehokkaampi kuin nykyiset MS-lääkkeet.

Tutkimuksissa alemtutsumabi päihitti sekä beeta-interferonin sekä glatirameerin, jotka ovat yleisimmät MS-taudin hoitoon käytettävät lääkkeet.

Toisessa tutkimuksessa alemtutsumabia annettiin MS-potilaille, jotka eivät vielä olleet saaneet lääkehoitoja sairauteensa. Alemtutsumabia saaneista 22 % koki MS-taudin pahenemisvaiheen seuraavien kahden vuoden aikana, kun beeta-interferonilla hoidetuista niin kävi 40 %:lle. Toiseen tutkimukseen osallistuneet olivat kokeneet pahenemisjaksoja beeta-interferoni- tai glatirameeri-lääkityksistä huolimatta. Myös heillä alemtutsumabi ehkäisi uusia pahenemisjaksoja, mutta myös hieman vähensi MS-tautiin liittyviä kävelyvaikeuksia.

Alemtutsumabi ei ollut täysin vailla haittoja, sillä osalla potilaista lääkitys johti autoimmuunisairauksien kehittymiseen. Etenkin kilpirauhasten sairaudet lisääntyivät. Sairaudet olivat potentiaalisesti vakavia, mutta ne ovat hoidettavissa toisilla lääkkeillä, tutkijat kirjoittavat.

Alemtutsumabia on käytetty MS-taudin hoidossa useita vuosia, vaikka tutkimustieto sen tehosta ja haitoista on ollut puutteellista. Nyt julkaistut tulokset ovatkin tervetullut varmistus alemtutsumabin tehosta MS-taudissa. Lääkettä on silti tutkittava lisää, jotta annostuksesta sekä hyödyistä ja haitoista saadaan parempi kuva.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Taudin myötä keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin kohtaan hermostoa kudosmuutokset kehittyvät.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;doi.org/10.1016/ S0140-6736(12)61769-3)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61769-3/abstract
(Lancet 2012;doi.org/10.1016/ S0140-6736(12)61768-1)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61768-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje