Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaissairauden ennustekijät pätevät iästä riippumatta

Munuaissairauden ennustekijät pätevät iästä riippumatta

Munuaisten toimintaa kuvastavat mittaukset ennustavat munuaissairauden sekä sen aiheuttaman kuoleman riskiä riippumatta siitä, minkä ikäinen potilas on. Tämä norjalaistutkijoiden havainto on tervetullut, sillä mittausten tehokkuus iäkkäiden potilaiden riskin arvioinnissa on kyseenalaistettu.

Norjalaiset selvittivät asiaa yhdistämällä aikaisempien tutkimusten tuloksia eri puolilta maailmaa. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä yli kaksi miljoonaa potilasta.

Aineistojen yhteisanalyysi osoitti munuaisten toimintaa kuvaavan glomerulusten suodattumisnopeuden sekä virtsan valkuaispitoisuuden ennustavan keille todennäköisesti kehittyi loppuvaiheen munuaissairaus ja ketkä todennäköisimmin menehtyivät keskimäärin kuusivuotisen seurannan aikana. Yhteys oli yhtä vahva kaikissa ikäryhmissä, myös yli 75-vuotiailla, tulokset osoittivat.

Suomessa vaikean munuaistaudin vuoksi joutuu vuosittain noin 500 henkilöä dialyysiin eli keinomunuaishoitoon. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;doi:10.1001/jama. 2012.16817)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1387683#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje