Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Karkkien syöminen vähenee kun koululaiset saavat hedelmiä

Karkkien syöminen vähenee kun koululaiset saavat hedelmiä

Ilmaiset hedelmät voisivat parantaa koululaisten ruokavaliota monella tapaa. Hedelmien tunnettujen terveyshyötyjen lisäksi hedelmävälipalat vähentävät karkkien, limujen ja muiden epäterveellisten herkkujen napostelua.

Norjalaistutkijat tekivät havaintonsa tutkimuksessa, johon osallistui 1 300 kuudes- ja seitsemäsluokkalaista 27 eri koulusta. Kouluista viisitoista osallistui projektiin, jossa koululaisille tarjottiin ilmaisia hedelmiä koulupäivän aikana.

Koululaisilta kysyttiin karkkien, limujen ja perunalastujen syömisestä vuonna 2001 ja uudelleen vuonna 2008, jolloin osa kouluista osallistui hedelmäprojektiin. Vastausten perusteella epäterveellinen napostelu väheni kaikissa kouluissa, mutta muutos oli suurin kouluissa, jotka osallistuivat hedelmäprojektiin. Niissä koululaiset olivat alkaneet jättää väliin keskimäärin kolme napostelukertaa viikossa. Naposteluaan vähensivät etenkin lapset, joiden vanhemmat eivät olleet korkeasti koulutettuja, tulokset osoittivat.

Ilmaisten hedelmien lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta on silti todennäköistä, että merkittävä osa muutoksesta johtui hedelmävälipaloista. Näin ollen ilmaisten hedelmien jakaminen voisi parantaa monien koululaisten ravitsemusta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;96:1100-1103)
http://ajcn.nutrition.org/content/96/5/1100.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje