Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antibioottikuurit yhteydessä lasten suolistotulehduksiin

Antibioottikuurit yhteydessä lasten suolistotulehduksiin

Antibioottilääkitykset etenkin alle vuoden ikäisenä saattavat hieman suurentaa lapsen riskiä sairastua tulehdukselliseen suolistotautiin. Riski on pieni, mutta riittävä, jotta se näkyy tilastoissa, tuore tutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat yli miljoonan lapsen ja nuoren terveystietoihin vuosilta 1994–2009. Tänä aikana 750 lasta sairastui tulehdukselliseen suolistotautiin.

Kun tutkijat selvittivät lasten syömät antibioottikuurit, he havaitsivat tiettyjä yleisiä antibiootteja saaneiden sairastumisriskin hieman suuremmaksi. Tutkijat arvioivat, että yhden vuoden aikana sadastatuhannesta verrokkilapsesta keskimäärin kahdeksan sairastui suolistotulehdukseen, kun antibiootteja saaneista sairastui keskimäärin viisitoista sadastatuhannesta.

Sairastumisriski liittyi ns. antiaerobisiin antibiootteihin, joihin tässä tutkimuksessa luettiin penisilliini, amoksisilliini, ampisilliini, penisilliinin ja beetalaktamaasin estäjien yhdistelmät, tetrasykliinit, klindamysiini, metronidatsoli, kefoksitiini, karbapeneemit ja suun kautta otettava vankomysiini.

Lääkityksiin liitetty vaikutus havaittiin halki lapsuuden aina aikuisiän kynnykselle saakka, mutta yhteys heikkeni iän myötä. Voimakkain se oli alle vuoden ikäisillä lapsilla ja vähintään kaksi kuuria saaneilla.

Antibiootteihin nyt liitetty suolistotulehduksen riski on käytännössä hyvin pieni, ja se jää huomattavasti pienemmäksi kuin antibioottien lukuisat ja hyvin tunnetut hyödyt. Havainto kannustaa silti lääkäreitä ja vanhempia välttämään lasten tarpeettomia antibioottikuureja.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;130:e794–e803)
http://pediatrics.aappublications.org/content/130/4/e794.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje