Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet lyhentävät elinikää

Ilmansaasteet lyhentävät elinikää

Skotlantilaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita ilmansaasteiden haitoista. Heidän tulostensa perusteella pitkäaikainen altistuminen ilmansaasteille voi lyhentää elinikää lisäämällä sydän- ja verisuonitaudeista sekä hengityselinten sairauksista johtuvia kuolemia. Havainto vahvistaa nykykäsityksiä ilmansaasteiden haitoista.

Occupational & Environmental Medicine -lehden julkaisemat tulokset koskevat niin sanottua mustaa savua, joka koostuu terveydelle haitallisista pienhiukkasista. Nykyään valtaosa päästöistä on peräisin dieselmoottoreista, mutta pitkään hiililämmitys oli suurin mustan savun lähde.

Tulosten mukaan riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai hengityselinten sairauksiin suureni tasaisesti ilmansaastealtistuksen kasvaessa. Myös kokonaiskuolleisuus kasvoi altistuksen myötä. Ilmansaasteisiin liitetyt riskit eivät olleet kovin suuria yksilötasolla, mutta väestötasolla ne muuttuvat merkittäviksi.

Skotlantilaiset hyödynsivät yli 20 000 aikuisen seurantatietoja keskimäärin 25 vuoden ajalta. Tiedot ilmansaastealtistuksista perustuvat vuosina 1970–1979 tehtyihin mittauksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2012;DOI:10.1136/oemed-2011-100600)
http://oem.bmj.com/content/early/2012/10/25/oemed-2011-100600.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje