Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Passiivinen tupakointi mahdollisesti myös dementian riskitekijä

Passiivinen tupakointi mahdollisesti myös dementian riskitekijä

Pitkäaikainen altistuminen tupakansavulle saattaa kiinalaistutkimuksen mukaan edistää dementian kehittymistä. Yhteys voi johtua tupakansavun sydän- ja verisuonivaikutuksista, jotka altistavat dementialle.

Tuoreet tulokset perustuvat 5 900 yli 60-vuotiaan kiinalaisen haastatteluihin sekä dementiatutkimuksiin. Vaikeaoireinen dementia todettiin joka kymmenennellä osallistujalla.

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni dementiadiagnoosin saanut oli altistunut passiiviselle tupakoinnille, he havaitsivat pitkäaikaisen passiivisen tupakoinnin liittyvän noin kolmanneksen suurempaan sairastumisriskiin. Dementiariski havaittiin ikänsä savuttomilla sekä tupakoinnin lopettaneilla, mutta myös tupakoitsijoilla. Tupakoivien kohdalla tosin on vaikea erottaa miltä osin riski johtui passiivisesta altistuksesta.

Tupakointi on pitkään tiedetty muistisairauksien riskitekijäksi, mutta passiivisen tupakoinnin dementiavaikutuksia on tutkittu vähänlaisesti. Jos kiinalaisten tulokset varmistuvat uusissa tutkimuksissa, voivat passiivista altistusta vähentävät tupakkalait vähentää myös dementioita.

Tulokset julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2012;doi:10.1136/oemed-2012-100785)
http://oem.bmj.com/content/early/2012/10/25/oemed-2012-100785.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje