Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suuri osa älyllisistä kehitysvammoista ei periydy

Suuri osa älyllisistä kehitysvammoista ei periydy

Saksalaistutkijoiden mukaan huomattava osa lasten älyllisistä kehitysvammoista voi johtua geenimuutoksista, jotka eivät kuitenkaan periydy eteenpäin. Havainto on tervetullut vanhemmille, jotka ovat pelänneet välittävänsä vamman myös tuleville lapsilleen.

Älyllisessä kehitysvammaisuudessa lapsen älyllinen suoriutuminen on keskitasoa merkittävästi huonompaa. Älykkyystesteissä tämä tarkoittaa alle 70 älykkyysosamäärää.

Tulokset perustuvat laajaan geenitutkimukseen, jossa 51 älyllisesti kehitysvammaiselta lapselta etsittiin uusia geenimutaatioita, jotka eivät ole periytyneet lapsen vanhemmilta. Lasten älylliset kehitysvammat olivat vakavia eikä niille ollut löytynyt selvää syytä.

Kun kehitysvammaisten lasten geenitestien tuloksia verrattiin terveiden lasten tuloksiin, älyllisesti kehitysvammaisten testeissä löytyi huomattavasti enemmän geenimutaatioita, jotka saattoivat selittää heidän vammansa. Tutkijoiden arvion mukaan uudet mutaatiot useissa eri geeneissä selittivät älyllisen kehitysvammaisuuden noin joka toisella lapsella.

Tutkijat korostavat, että havainto koskee vain älyllistä kehitysvammaisuutta, joka ei johdu synnynnäisistä fyysisistä vioista, ja joissa ei ole selvää tunnistettavaa fyysistä syytä. Tällaisia tapauksia on arvioista riippuen 30–50 prosenttia älyllisistä kehitysvammoista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)61480-9)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2961480-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje