Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalsium saattaa ehkäistä lisäkilpirauhasten liikatoimintaa

Kalsium saattaa ehkäistä lisäkilpirauhasten liikatoimintaa

Riittävä kalsiumin saanti saattaa ehkäistä lisäkilpirauhasten liikatoiminnan kehittymistä naisilla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tulosten perusteella vähän kalsiumia saavat ovat kyseiselle vaivalle alttiimpia, mutta jo suhteellisen pienet lisäykset saannissa liittyvät riskin pienentymiseen. Mahdollisesti kalsiumin riittävyys ravinnossa hillitsee lisäkilpirauhashormonin erittymistä ja siten ehkäisee sairastumista.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä veren kalsiumpitoisuuden kohoaminen on keskeinen lisäkilpirauhasten liikatoiminnan oire. Aiempien tutkimusten mukaan normaali kalsiumin saanti ravinnosta ei pahenna vaivaa, mutta sen vaikutuksia lisäkilpirauhasten liikatoiminnan kehittymiseen on tutkittu vain vähän.

Harvardin yliopiston tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla 58 000 sairaanhoitajaa keskimäärin 22 vuoden ajan. Naisten ruokavaliota ja kalsiumin saantia kyseltiin neljän vuoden välein.

Seurannan aikana hieman alle 300 naista sairastui lisäkilpirauhasten liikatoimintaan, mutta tapaukset eivät jakaantuneet tasaisesti. Naiset, joiden kalsiumin saanti oli keskimäärin 1 000 milligrammaa sairastuivat noin puolet epätodennäköisemmin kuin naiset, joiden saanti jäi keskimäärin 440 milligrammaan. Suomalaissuosituksissa riittävänä pidetään noin 800 milligramman päiväannosta.

Kalsiumlisiä käyttävien sairastumisriski pieneni jo 500 mg päivittäisannoksilla. Tämä todettiin verrattuna naisiin, jotka eivät käyttäneet kalsiumlisiä.

Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja kuten osallistujien ikä ja painoindeksi, mutta nämä eivät selittäneet kalsiumiin liitettyä vaikutusta. On silti mahdollista, että kalsiumin lisäksi jokin muu seikka erottaa riittävästi ja vähän kalsiumia saavia naisia, joten asiaa on tutkittava lisää.

Lisäkilpirauhasten liikatoimintaan sairastuu noin yksi kahdestasadasta, ja yleisin se on yli 60-vuotiailla naisilla. Hoitamattomana se voi kohottaa verenpainetta, altistaa sydän- ja verisuonitaudeille sekä mahdollisesti joillekin syöpätyypeille.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e6390)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e6390

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje