Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mammografiat ehkäisevät rintasyöpäkuolemia, mutta johtavat myös ylidiagnosointiin

Mammografiat ehkäisevät rintasyöpäkuolemia, mutta johtavat myös ylidiagnosointiin

Mammografialla tehtävät rintasyöpäseulonnat vähentävät rintasyövästä johtuvia kuolemia, mutta osalla naisista seulonta voi johtaa turhiin leikkauksiin ja toimenpiteisiin. Mammografiaseulontojen hyödyt ovat silti huomattavasti haittoja suuremmat, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Brittitutkijoiden tulosten perusteella mammografia pienentää niihin osallistuvien riskiä menehtyä rintasyöpään 20 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa yhtä rintasyöpäkuolemaa vähemmän jokaista 235 mammografiaan kutsuttua kohden. Mammografiaan osallistuvista puolestaan yksi 180:stä säästyy rintasyöpäkuolemalta seulontojen ansiosta.

Mammografiassa paljastuvista kasvaimista kaikki eivät aiheuttaisi oireita tai riskejä, vaikka niitä ei koskaan löydettäisikään. Tällaisia ylidiagnoositapauksia on noin viidennes mammografiassa löytyvistä kasvaimista, tulokset osoittavat. Ylidiagnooseista huolimatta mammografiaseulonnoista saatavat hyödyt ovat merkittävästi suuremmat kuin niistä mahdollisesti koituvat haitat, tutkijat kirjoittavat.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat Britannian seulontakäytäntöihin, joiden mukaisesti kaikki 50–70-vuotiaat naiset kutsutaan mammografiaan kolmen vuoden välein.
Suomessa mammografia suositellaan tehtäväksi joka toinen vuosi, joten meillä seulonnan vaikutukset voivat olla suuremmat.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;doi:10.1016/S0140-6736(12)61611-0)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61611-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje