Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveellinen ruokavalio voi ylläpitää vanhuksen liikuntakykyä

Terveellinen ruokavalio voi ylläpitää vanhuksen liikuntakykyä

Runsaasti vihanneksia ja hedelmiä nauttivat ja muutenkin terveellisesti syövät seitsemänkymppiset saattavat pysyä ikätovereitaan pitempään hyvässä kunnossa ja liikkeellä.

Yhteys havaittiin laittamalla 2 200 yli seitsemänkymppistä kävelytesteihin. Kun testitulokset yhdistettiin tietoihin osallistujien ruokavaliosta, tutkijat havaitsivat kävelykyvyn parhaimmaksi ryhmässä, jonka ruokavalio oli lähimpänä niin kutsuttua Välimeren ruokavaliota. Heidän kävelykykynsä myös heikkeni hitaammin kahdeksan vuoden seurannan aikana, tulokset osoittivat.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja. Myös oliiviöljy ja pähkinät ovat osa ruokavaliota. Harva länsimaalainen syö näin terveellisesti, minkä takia tutkimuksissa usein tarkastellaan kuinka lähellä henkilön ruokavalio on Välimeren ruokavaliota.

Tutkimuksen alussa terveellisesti syövät liikkuivat muita enemmän, tupakoivat vähemmän ja olivat harvemmin ylipainoisia kuin epäterveellisemmin syövät. Onkin todennäköistä, että ruokavaliostaan huolehtivat ovat elintavoiltaan muutenkin terveempiä, joten todennäköisesti ruoka ei selitä nyt saatuja tuloksia kokonaan. Osana hyviä elintapoja monipuolinen ja terveellinen ravinto joka tapauksessa auttaa ylläpitämään liikuntakykyä, tulokset osoittavat.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2012;10:1881–1888)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2012.04167.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje